top of page

Kontstrikk

Kontstrikk er en gammel strikketeknikk som man ikke vet sikkert opprinnelsen til.  


En teori er at kunnskapen om kontstrikk  kom til Norge fra Finland sammen med Finnene som bosatte seg på Finnskogen, På Finnskogen levde tradisjonen rikt i flere hundre år. Navnet Kontstrikk stammer trolig fra de gamle neverkontene som finnene laget av never fra bjørketrærne. 


Det finnes og en historie fra vestlandet om hvordan et skotsk skip forliste utenfor kysten og at personene om bord ble reddet i land og at de lærte bort teknikken til lokalbefolkningen.
Kvinner som behersket kunsten å strikke kontstrikk var vel ansett og kunne bruke sokker i kontsrikk som betalingsmiddel. 

Kontstrikk er en strikketeknikk der man strikker ruter slik at det ser ut som om strikketøyet er flettet slik neverkontene er. Det kan se veldig vanskelig ut, men det er slett ikke så komplisert. Det er en liten kode som skal knekkes, men nå det er gjort er det bare litt øving som skal til for å få det i fingrene. 

 

Vi påstår at man kan strikke absolutt alt i kontstrikk. Fordelen med en plagg strikket i kontstrikker at plagget blir svært elastisk og tilpasser seg kroppen på en unik måte. Plaggene er svært behagelige å ha på. 

 

Med ulike garnkvaliteter og farger kan man variere uttrykket i designene i det uendelige. Det er lett å sette sitt eget personlige preg på strikketøyet. 

 


 

Slik strikker man kontstrikk

Under har vi laget 7 videoer av hvordan man strikker kontstrikk frem og tilbake. Denne metoden brukes i skjerf kluter og tepper. Når man strikker rundt i f.eks luer, pannebånd, gensere osv. strikker man selvsagt ikke de vertikale rutene i hver side av arbeidet

bottom of page